Zoeken in deze blog

maandag 25 januari 2021

Normaal gewicht en toch obees?

Bron afbeelding: Alles over voeding.nl

Normaal gewicht en toch obees?

Obesitas is een zeer slechte lichamelijke conditie, maar wist u dat er nogal wat mensen rondlopen met volgens het BMI een normaal gewicht en desondanks toch onder de categorie obesitas vallen?


Wat is obesitas

Obesitas wordt gedefinieerd als het hebben van een overmatige hoeveelheid lichaamsvet, niet als te zwaar voor je lengte en geslacht. Doordat bij een BMI boven de 30 dikwijls ook veel te veel lichaamsvet wordt vastgesteld, wordt de stelregel ‘BMI-30 = obesitas’ meestal gebruikt en een BMI boven de 35 wordt zelfs als precair beschouwd. Echter, nu blijken ook mensen met een normaal lichaamsgewicht, maar met een te hoog lichaamsvetpercentage, dezelfde risico’s te lopen als mensen met een BMI boven de 30. Dit wordt ‘obesitas met een normaal gewicht’ genoemd.


Obesitas met normaal gewicht

De mensen die aan ‘obesitas met een normaal gewicht’ lijden, lopen dezelfde (ernstige) gezondheidsrisico’s als mensen met een hoog BMI als gevolg van een te groot lichaamsvetpercentage. In de VS blijk bijvoorbeeld ongeveer de helft van de mensen met een normaal lichaamsgewicht over een te hoog lichaamsvetpercentage te beschikken. Het obesitas probleem in de VS, is daarmee nog heel veel ernstiger dan eerst werd aangenomen. Waarschijnlijk is dat in Westerse landen niet veel anders.


BMI

De formule genaamd body mass index (BMI) wordt gebruikt om te bepalen of u een gezond gewicht heeft voor uw lengte. Maar het BMI zegt niets over het lichaamsvet, sterker nog een bodybuilder kan een BMI hebben van boven de 30 en toch over slechts 20% ♂ of 25% lichaamsvet beschikken. Het kan dus zijn dat iemand een normale BMI heeft, terwijl het lichaamsvetpercentage hoog genoeg is om de gezondheidsrisico's te verhogen.


Onderzoekers proberen nog steeds te bepalen welk percentage lichaamsvet als zwaarlijvigheid telt als uw gewicht normaal is, en of de richtlijnen anders zouden moeten zijn, afhankelijk van uw leeftijd en geslacht.


Risico’s obesitas

Net als ‘obesitas’ kan ‘obesitas met een normaal gewicht’ iemands risico op ernstige gezondheidsproblemen verhogen, zoals:

  • Hart- en vaatziekte

  • Suikerziekte (chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels, diabetes type II)

  • Hyperinsulinemie (ongevoeligheid voor insuline)

  • Abnormale cholesterol-samenstelling (hoog triglycerideniveau, maar een verlaagd niveau van HDL- cholesterol)

  • Essentiële hoge bloeddruk

  • Metaboolsyndroom, of syndroom X


Wanneer u zich zorgen maakt over uw lichaamsvetpercentage, neem dan eens contact op met uw behandelaar. Door het lichaamsvet te meten en door eventuele aanvullende tests te doen kan worden vastgesteld of u risico loopt op aan obesitas gerelateerde aandoeningen.


Uw behandelaar kan u ook aanmoedigen om gezonder te gaan eten en uw activiteitsniveau te verhogen. Behoudens een aantal medicijnen en enkele minder vaak voorkomende aandoeningen wordt een hoog vetpercentage dikwijls veroorzaakt door een te grote energie-inname, tegenover een verhoudingsgewijs te laag energie-verbruik.


Bron: MayoClinic.org


Winterdepressie, winterdip, of coronadepressie?


 Bron afbeelding: Pricewise.nl

Winterdepressie of winterdip?

Veel mensen klagen momenteel over depressiviteit. Uiteraard, door de corona-maatregelingen word je sowieso niet vrolijk, maar daarnaast zijn in de winter de dagen donker en kort en de nachten lang. Tijdens de winterperiode voelen de meeste mensen, van jong tot oud, zich minder fit dan in de lente, corona of niet. Dit wordt ook wel de ‘winterblues’ genoemd. Tijdens de winter moet je er daarom altijd extra op letten dat je regelmatig de buitenlucht opzoekt. Het beste is het om ’s morgens een stevig portie zonlicht op te doen, wanneer de kans zich voordoet tenminste. Is er geen of weinig zon, dan kan een daglichtlamp uitkomst bieden. Daarbij een dagelijkse portie lichaamsbeweging versterkt het dag- en nachtritme en maakt je veerkrachtiger tegen een winterdip.


Belangrijk is, om de boel in je hoofd niet erger te maken dan het is. Veel mensen die te weinig zonlicht krijgen, te weinig slapen, te weinig lichaamsbeweging hebben en te weinig verse buitenlucht inademen zullen zich niet optimaal voelen, maar zijn daardoor nog niet echt depressief. Er is dan ook een duidelijk verschil tussen een winterdip en winterdepressie.


Depressiviteit is een erkende psychische aandoening, vrij duidelijk gedefinieerd. Eén van de kenmerken van een winterdepressie is dat het zich tenminste twee achtereenvolgende jaren heeft voorgedaan. Een winterdip is een milde vorm van een winterdepressie waarbij vooral moeheid een rol speelt. Zodra je tijdens de herfst- en wintermaanden naast extreme vermoeidheid ook last hebt van ernstige somberheid en negatieve gedachten, dan zou je te maken kunnen hebben met een winterdepressie.


Kenmerken winterdepressie (pagina van Mentaalbeter.nl)

Een winterdepressie komt het vaakst voor bij volwassenen, maar ook kinderen en jongeren kunnen ermee te maken krijgen. Waar je als volwassene veel last kunt hebben van sombere gevoelens tijdens de wintermaanden, kunnen kinderen prikkelbaarder reageren. Verder kun je te maken hebben met verschillende kenmerken, zoals:


Somber en lusteloos

  • Neerslachtig en somber zijn;

  • Weinig tot niet meer kunnen genieten;

  • Minder behoefte hebben aan sociale contacten;

  • Jezelf soms afsluiten voor de buitenwereld;

  • Verlies van plezier of interesse ervaren in (bijna) alle activiteiten;

  • Te weinig energie hebben om de dagelijkse dingen te doen;

  • Last hebben van huilbuien;

  • Het gevoel hebben niet meer in balans te zijn;

  • Prikkelbaar zijn;

  • Veel zelfkritiek en weinig gevoel voor eigenwaarde hebben;

  • (Ernstig) sombere gedachten en gevoelens hebben.


Vermoeidheid en slaperigheid

  • (Extreme/toenemende) vermoeidheid, veel behoefte aan slaap, zelfs als je al meer dan normaal slaapt;

  • Veel slapen of slapeloosheid;

  • Een verschuiving van het dag- en nachtritme, waarbij je je steeds later op de dag ‘wakker’ voelt;

  • Concentratieproblemen.


Veranderende eetlust en gewicht

  • Veel eten of een gebrek aan eetlust;

  • Gewichtstoename of gewichtsverlies;

  • Toename van eetlust (koolhydraatrijk voedsel/snoep/alcohol).


Hoe zelf hier iets aan te doen?

Zoals gezegd, buitenlucht, beweging en veel licht, eventueel met een daglichtlamp. Houdt een vast dag- nachtritme aan en probeer een schema te maken met activiteiten, taakjes die je jezelf oplegt om te gaan doen.


  • Natuurlijke en doeltreffende middeltjes tegen de winterblues zijn: Vitamine D en omega-3.

  • Melatonine versterkt het dag-nachtritme dat bij veel mensen verstoord is.

  • Als kruiden kunnen bijvoorbeeld saffraan, sint-janskruid en kamille werkzaam zijn, maar kijk uit met medicatie van de dokter, want dat is lang niet altijd goed met elkaar te combineren.


Ontstaat er geen verbetering of het lijkt zelfs wel erger te worden, maak dan eens een afspraak bij een homeopaat bij u in de buurt. Heel dikwijls kan u geholpen worden, zonder dat er direct naar de farmaceutische medicijnpot gegrepen moet worden.


Kiwi bij het ontbijt is niet alleen lekker

 



Kiwi bij het ontbijt is niet alleen lekker

Kiwi is een van de meest vindingrijke fruitsoorten, ze zijn rijk aan vitamine C, vitamine E, vitamine B6, foliumzuur, kalium en vezels.

 

De kiwivezels zijn water oplosbaar en zwellen enorm op wanneer ze water opnemen. Volgens wetenschappers dankt kiwi zijn laxerend effect aan zijn inwerking op de textuur van de stoelgang. Eten van kiwi's verhoogt de frequentie en het volume van de ontlasting.

 

Studies hebben aangetoond dat kiwi's niet alleen een laxerende werking hebben maar ook het onaangename, opgeblazen gevoel kunnen verminderen. Dat is zo omdat ze actinidine bevatten, dit is een uniek, natuurlijk spijsverteringsenzym dat de vertering van eiwitten (bv. In vlees- en zuivelproducten) kan bevorderen.

 

  • Kiwi’s zijn echter niet aan te bevelen voor mensen met maag- en darmproblemen, zoals prikkelbare darmsyndroom en bijvoorbeeld de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

 

Kiwi’s kunnen bijdragen aan de algemene gezondheid:

  • Met hun hoge kaliumgehalte ondersteunen kiwi’s de gezondheid van het hart en helpt het om de bloeddruk gezond te houden.

  • De antioxidanten beschermen de lichaamscellen tegen oxidatieve stress en de serotonine in kiwi’s dragen bij aan de duur en kwaliteit van je slaap. Serotonine is de voorloper van melatonine, het zogenaamde slaaphormoon..

  • Kiwi’s ondersteunen de gezondheid van de ogen door de verschillende stoffen die ze bevatten.

  • Kiwi’s dragen bij aan een jeugdige uitstraling van de huid.

  • Door de aanwezigheid van foliumzuur en vitamine B6 dragen kiwi’s bij aan de gezondheid van het ongeboren kind.

Zoete aardappel, hoe gezond is dat?

Zoete aardappel, hoe gezond is dat?

Bron afbeelding: cynspirerend.nl


Zoete aardappel, hoe gezond is dat?

Bataat staat bekend als een zoete aardappel en dat is niet voor niets. De toepassingen zijn vrijwel dezelfde als een gewone aardappel, maar het gerecht smaakt zoet en daar moet je dan wel van houden.

Verschillende gezonde nutriënten zitten vooral in de schil, dus schillen zal de voedingswaarde verlagen. Ook de bereidingsmethode en gebruikte olie en andere vetten zal invloed uitoefenen op de gezondheidsvoordelen.

Gezond is dus anders dan lekker…….


Wat zit er in?

De zoete aardappel bevat vitamines uit de B familie (vit. B1, B2, B3, B4 (choline), B5, B6 en foliumzuur), vitamine C en wat vitamine E. Ook bevat het bètacaroteen, een complexe vitamine A. Bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A (retinol), maar dat kost extra energie. Is er in de maaltijd ook vitamine A uit dierlijke producten, dan zal dat de voorkeur krijgen en verdwijnt de bètacaroteen in het toilet.

Het bevat de mineralen koper, calcium, kalium, ijzer, natrium, mangaan, selenium, zink, jodium en fosfor.

Daarnaast is het vezelrijk, met onder andere inuline.

In de schil zitten antioxidanten die gezondheidsvoordelen opleveren, zoals chlorogeenzuur. Ook flavonoïden als anthocyanen werken als prebioticum.


Verschil met aardappels

De bataat wordt ook wel de zoete aardappel genoemd, vreemd eigenlijk. De aardappel is een knol en een nachtschade (plantenfamilie), terwijl de bataat een is wortel van een winde (een andere plantenfamilie). Beide bevatten zetmeel, maar de aardappel in de vorm van glucose en de bataat als fructose. Dit laatste is een voordeel voor mensen met een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel, zoals diabetici. 


Nadeel

Fructaan is het zetmeel dat uit fructose bestaat en heeft naast een voordeel ook nadelen, want het zetmeel fructaan (inuline) wordt moeilijker verteerd. We hebben van onszelf geen spijsverteringsenzymen om fructaan af te breken, zodat dit pas in de dikke darm door bacteriën gebeurt. Een suiker dat in bataat voorkomt is raffinose en ook dat kan de mens niet verteren en wordt ook door de dikke darmbacteriën overgenomen. Tijdens de vertering van de fructaan / inuline en raffinose worden er door de bacteriën afvalstoffen als kooldioxide, methaan en waterstofgas geproduceerd, gepaard gaande aan stevige winderigheid met soms krampen en pijn tot gevolg en vooral dat laatste kan als een groot nadeel worden ervaren. 

Een groot voordeel is echter dan weer wel dat inuline een prebioticum is dat de aanwas van goede dikke darmbacteriën bevordert, alsmede de productie van het zogenaamde boterzuur (butaanzuur) en daarmee de algemene gezondheid en weerstand.


Een ander nadeel is dat de bataat de vertering van eiwitten in de weg staat. We hebben daar het alvleesklierenzym trypsinogeen voor nodig, dat in de dunne darm geactiveerd wordt tot het benodigde actieve enzym trypsine. Deze activatie wordt door de bataat echter verhinderd en dat kan een nadeel zijn bij eiwitrijk voedsel.


Hoe gezond is een bataat dus?

In elk geval niet ongezond en de invloed op de bloedsuikerspiegel is gering wat een voordeel is. De bataat bevat gezonde voedingsstoffen als vitaminen en mineralen, bevat vezels en antioxidanten, dus in dat opzicht is het een goede aanvulling in je dieet. Er zijn geen allergische reacties bekend, noch lokt het een histamine-reactie uit, dus ook wat dat betreft zit je goed. Heb je echter last van een prikkelbaar darmsyndroom of andere darmaandoeningen, dan is het uitkijken geblazen. Bataat is een FODMaP-rijk product.