Bron afbeelding: cynspirerend.nl
Zoete aardappel, hoe gezond is dat?
Bataat staat bekend als een zoete aardappel en dat is niet voor niets. De toepassingen zijn vrijwel dezelfde als een gewone aardappel, maar het gerecht smaakt zoet en daar moet je dan wel van houden.
Verschillende gezonde nutriënten zitten vooral in de schil, dus schillen zal de voedingswaarde verlagen. Ook de bereidingsmethode en gebruikte olie en andere vetten zal invloed uitoefenen op de gezondheidsvoordelen.
Gezond is dus anders dan lekker…….
Wat zit er in?
De zoete aardappel bevat vitamines uit de B familie (vit. B1, B2, B3, B4 (choline), B5, B6 en foliumzuur), vitamine C en wat vitamine E. Ook bevat het bètacaroteen, een complexe vitamine A. Bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A (retinol), maar dat kost extra energie. Is er in de maaltijd ook vitamine A uit dierlijke producten, dan zal dat de voorkeur krijgen en verdwijnt de bètacaroteen in het toilet.
Het bevat de mineralen koper, calcium, kalium, ijzer, natrium, mangaan, selenium, zink, jodium en fosfor.
Daarnaast is het vezelrijk, met onder andere inuline.
In de schil zitten antioxidanten die gezondheidsvoordelen opleveren, zoals chlorogeenzuur. Ook flavonoïden als anthocyanen werken als prebioticum.
Verschil met aardappels
De bataat wordt ook wel de zoete aardappel genoemd, vreemd eigenlijk. De aardappel is een knol en een nachtschade (plantenfamilie), terwijl de bataat een is wortel van een winde (een andere plantenfamilie). Beide bevatten zetmeel, maar de aardappel in de vorm van glucose en de bataat als fructose. Dit laatste is een voordeel voor mensen met een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel, zoals diabetici.
Nadeel
Fructaan is het zetmeel dat uit fructose bestaat en heeft naast een voordeel ook nadelen, want het zetmeel fructaan (inuline) wordt moeilijker verteerd. We hebben van onszelf geen spijsverteringsenzymen om fructaan af te breken, zodat dit pas in de dikke darm door bacteriën gebeurt. Een suiker dat in bataat voorkomt is raffinose en ook dat kan de mens niet verteren en wordt ook door de dikke darmbacteriën overgenomen. Tijdens de vertering van de fructaan / inuline en raffinose worden er door de bacteriën afvalstoffen als kooldioxide, methaan en waterstofgas geproduceerd, gepaard gaande aan stevige winderigheid met soms krampen en pijn tot gevolg en vooral dat laatste kan als een groot nadeel worden ervaren.
Een groot voordeel is echter dan weer wel dat inuline een prebioticum is dat de aanwas van goede dikke darmbacteriën bevordert, alsmede de productie van het zogenaamde boterzuur (butaanzuur) en daarmee de algemene gezondheid en weerstand.
Een ander nadeel is dat de bataat de vertering van eiwitten in de weg staat. We hebben daar het alvleesklierenzym trypsinogeen voor nodig, dat in de dunne darm geactiveerd wordt tot het benodigde actieve enzym trypsine. Deze activatie wordt door de bataat echter verhinderd en dat kan een nadeel zijn bij eiwitrijk voedsel.
Hoe gezond is een bataat dus?
In elk geval niet ongezond en de invloed op de bloedsuikerspiegel is gering wat een voordeel is. De bataat bevat gezonde voedingsstoffen als vitaminen en mineralen, bevat vezels en antioxidanten, dus in dat opzicht is het een goede aanvulling in je dieet. Er zijn geen allergische reacties bekend, noch lokt het een histamine-reactie uit, dus ook wat dat betreft zit je goed. Heb je echter last van een prikkelbaar darmsyndroom of andere darmaandoeningen, dan is het uitkijken geblazen. Bataat is een FODMaP-rijk product.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Tja, enige censuur is helaas noodzakelijk om schelden, discriminatie en allerlei ongewenste reacties te voorkomen. Om die reden wordt de inhoud van een reactie eerst gelezen en pas na goedkeuring door de moderator geplaatst..