Klaarblijkelijk zijn 'onze' voedsel-waakhonden goed voor de tussenhandel en de supermarkten, maar vooral dieren en ook de consument lijken hierdoor het slachtoffer te zijn van hun acties.
Wij zijn net terug uit de Algarve in Portugal.
Een heerlijk land, maar weet je wat ons daar aan de prijzen opviel?
Groenten en fruit zijn in Portugal vrijwel net zo duur als in Nederland, soms zelfs duurder . Vlees is over het algemeen goedkoper, soms zelfs stukken goedkoper, maar vis is net zo duur, of zelfs duurder, hoewel het aanbod vele malen groter is dan in Nederland. Kleding is minstens net zo duur, maar meestal iets duurder.
(Aanbiedingen en uitverkopen niet meegerekend natuurlijk)
Eigenlijk is dat gek.
In Nederland hebben we 9% BTW op groenten en fruit, in Portugal is dat nog steeds 6%, maar dat is niet te zien aan de prijzen (dat gaf vorig jaar nogal wat heisa op de Nederlandse Social Media). Veel groente en fruit is in Nederland toch nog steeds (veel) goedkoper of net zo duur. Vrijwel alles wordt los verkocht, per kiloprijs. Daardoor kost bijvoorbeeld een kleine ananas (1,79 per kilo) al gauw dik over de twee euro.
Eigenlijk is dat gek.
In Nederland hebben we 9% BTW op groenten en fruit, in Portugal is dat nog steeds 6%, maar dat is niet te zien aan de prijzen (dat gaf vorig jaar nogal wat heisa op de Nederlandse Social Media). Veel groente en fruit is in Nederland toch nog steeds (veel) goedkoper of net zo duur. Vrijwel alles wordt los verkocht, per kiloprijs. Daardoor kost bijvoorbeeld een kleine ananas (1,79 per kilo) al gauw dik over de twee euro.
Kleding en bijvoorbeeld huishoudelijke apparatuur kent in Nederland 21% BTW, in Portugal is dat 23%. Veel is in Nederland dan ook (ietsje) goedkoper dan in Portugal.
Vlees is de uitzondering
Kijk je echter naar dierlijke producten, dan zijn de verschillen opzienbarend. Terwijl het meeste niet veel verschilt met hier in Nederland, zijn de opvallendste verschillen de prijzen voor kip en varkensvlees. Terwijl de supermarkten in Nederland wel uitkijken voor lage prijzen en super-kilo-knallers, want je bent gelijk mikpunt van bijvoorbeeld Wakker Dier of Foodwatch, leeft dat daar kennelijk niet echt.
Vlees is de uitzondering
Kijk je echter naar dierlijke producten, dan zijn de verschillen opzienbarend. Terwijl het meeste niet veel verschilt met hier in Nederland, zijn de opvallendste verschillen de prijzen voor kip en varkensvlees. Terwijl de supermarkten in Nederland wel uitkijken voor lage prijzen en super-kilo-knallers, want je bent gelijk mikpunt van bijvoorbeeld Wakker Dier of Foodwatch, leeft dat daar kennelijk niet echt.
Het gevolg?
Supermarkten rekenen hier gewoon extra hoge prijzen voor hun vleesproducten, zodat ze niet in de kijkerd lopen. De varkens- en kippenboeren krijgen daar echter geen cent meer of minder door.
(Kip kost in Nederland op de veiling ver onder de €0,20 per kilo en varkensvlees circa €1,80). (https://www.boerenbond.be/kenniscentrum/markten)
Dank zij de zelfverklaarde waakhond-organisaties zijn de enige die daar echt garen bij spinnen de tussenhandel en de supermarkten, het dier en de consument zijn echter het slachtoffer.
In Nederland betaal je het dubbele voor hetzelfde stukje vlees als in bijvoorbeeld Portugal en volgens onze waakhonden is dat nog lang niet duur genoeg. De tussenhandel en de supermarkten nemen in landen als Portugal kennelijk genoegen met (veel) minder winst. Kiloknaller-aanbiedingen zijn dus feitelijk het tijdelijk genoegen nemen met (iets) minder winst.
Verschil tussen vlezen en groenten
Vergelijk je de prijzen van dierlijke producten met bijvoorbeeld groenten en fruit, dan zijn die winstmarges bij de groente- en fruithandelaren heel veel kleiner dan bij de vlees en visproducten.
Verschil moet er zijn
Vleesproducenten (boeren) zijn in vergelijking met groenten- en fruittelers klaarblijkelijk per kilo veel minder goed af. Daar staat tegenover dat de laatste groep natuurlijk wel afhankelijk zijn van weersomstandigheden en klimatologische invloeden.
Mijn vrouw en ik zijn semi-veganisten, hoewel niet al te streng in de leer. Voor ons maakt het dus in de boodschappen weinig uit wat ze voor het vlees rekenen, maar het geeft wel te denken.